A’dan Z’ye Balkon Bahçeciliği, Balkonda Bitki Yetiştirme

balkonda bitki yetiştirme - nemablog

Kendi sebze ve meyveni yetiştirebilmenin keyfi başka hiçbir şeyde yok. Günümüz dünyasında neye güvenip tüketeceğimizi araştırırken oldukça kafa karışıklığı yaşayıp zaman ve hatta çoğu zaman da gereğinden fazla para harcıyoruz. Halbuki her şeyin çözümü geçmiş nesillerden genetiğimizde hala barındırdığımız kendi kendine yetebilme, kendi tüketimine yetecek üretimi sağlama yeteneği içinde saklı. Şimdi özümüze ve böylece daha kolay bir çözüme yaklaşalım ve balkon bahçeciliğine giriş yaparak, keyifli bir ilkbahara adım atalım. Balkon bahçeciliği içinde yenilebilir bitkilerle birlikte hayatınıza güzellik katacak çiçekli ve çiçeksiz süs bitkilerinin de bakımını içeriyor.

Alternatifler neler?

Balkonunuzun boyutu çok önemli değil. Elimizdeki seçenekleri, kendi ihtiyaçlarımıza göre sıralayıp önceliklerimizi belirler ve bu şekilde bir çalışma yaparak hayatımıza pozitif bir üretim ve tüketim yöntemi entegre edebiliriz. Balkonlarda mevsime uygun soğanlı bitkiler, yeşillikler, süs bitkileri ve bodur ağaçlarla meyve ve sebze yetiştirmek mümkün. Örneklemek gerekirse; meyve ağaçlarında portakal, incir, kiraz, zeytin, armut, elma, mandalina ve limon, saksılarda da domates, salatalık, patlıcan, biber, soğan, sarımsak, ıspanak, bezelye, marul, fasulye, pırasa, havuç, turp, tere, maydanoz, semiz otu, dere otu, nane, fesleğen, çilek ve pek çok farklı sebze-meyve üretimi yapabilirsiniz. Bunun için kaliteli tohum ya da fide sahibi olarak işe başlayabilirsiniz.

Başlarken…

Eğer balkon bahçeciliği sizin için yeniyse, fesleğen, nane, maydanoz, roka ve biberiye gibi aromatik bitkiler en basit ve idea seçeneklerdir. Marketten aldığınız bitkilerin canlı bir dalını bir bardak suya koyup kök salmasını beklemek ya da pakette satılan hazır tohumları kullanmak gibi iki farklı seçeceğiniz var. Aromatik bitkiler çoğunlukla küçük topraklarda hızla büyüyen arsız bitkilerdir. Bu sebeple işiniz nispeten daha kolay olacaktır.

Toprak; yaşam başlangıcı

Her şeyin başı temiz bir toprak. İçinde hastalık, zararlı böcek ve yabani ot olmayan bir toprakla işe başlamalısınız. Bunun için torf alabilirsiniz. Ya da elinizdeki toprağı temizleyip çapalayarak gübre ile de destekleyebilirsiniz. Gübrenin organik sertifikalı olması önemli. Sıvı bitki besleme ilaçlarından da yardım alabilirsiniz. Her şeye biraz daha hakim olduğunuzda evdeki atıklarınızdan komposto yapıp kendi geri dönüşümünüzü de sağlayabilirsiniz. Toprağı temizleyip düzenlemek, ekmek ve gerektiğinde yer değiştirebilmek için bir bahçe ekim seti mutlaka edinin.

Saksı Seçimi

Saksı konusunda kendinizi sınırlamayın. Bodur ağaçlar için mutlaka derin ve geniş saksı gerekecektir, yayılan sebze ve meyveler için geniş ve alçak kaplar. Fakat işin özü şu ki, yoğurt kabından yağ tenekesine, hemen her kabı bitkileri yetiştirmek için kullanabilirsiniz.

İklim ve şartlar

Balkonun konumu, rüzgâr alma miktarı, hangi saatlerde ne kadar güneş gördüğü oldukça önemlidir. Cam ile kapatılan bir balkon bu anlamda en ideal seçeneklerden biri olabilir. Kışı da zarar görmeden atlatan bitkilerinizi dört mevsim yaşatabilirsiniz böylece. Yeterli güneş alan bir balkonda hemen her şeyi yetiştirebilirsiniz. Koşullarınızı daha iyi hale getirmek için açık bir balkonda ufak kış bahçesi kurabilirsiniz. Bit yetiştirme günlüğü tutarak hangi ürün hangi konumu seviyorsa deneme yanılma yöntemi ile yolunuzu bulabilirsiniz. Bunlarla birlikte düzenli sulama da hayati önem taşır. Sabah erken, güneş doğmadan hemen önce sulama, en ideal zamandır.

Zamanlar ve ihtiyaçlar

Yaz meyve sebzelerinin tümünü nisan ayının başında ekmeye başlayabilirsiniz. Diğer bir ekim zamanı da ekim ayında başlar. Güvendiğiniz yerlerden tohum ve fide alın ve her ürünün kendine has yetiştirilme özelliklerini notlar alarak takip edin, her yetiştirdiğiniz ürüne ihtiyacı olanları vermeyi ihmal etmeyin.

Yorum Yap